Panoramafoto de Hunze voor het Wereld Natuur Fonds

Door Frank PetersPanoramafoto de Hunze door Frank Peters

Onlangs kreeg ik de opdracht van Madelon Mouw om een mooie panoramafoto te maken voor het magazine ‘Panda’ van het WNF (Wereld Natuur Fonds). Helemaal leuk want ik heb een sterke affiniteit met natuurfotografie en wie wil er nou niet fotograferen voor het WNF? De exacte opdracht was om een panoramafoto te maken van de meanderende rivier de Hunze die door het Hunzedal stroomt. Het Groninger Landschap en het Drents Landschap ontwikkelden samen met het Wereld Natuur Fonds de Hunzevisie. Doel: grootschalige natuurontwikkeling met alle natuurlijke processen die in een beekdal thuishoren. Een ambitieus plan op een voor Nederlandse begrippen ongekend grote schaal. Lange tijd was het Hunzegebied een vlak cultuurlandschap met rechte kavels. Anno 2014 is er weer een natuurlijk beekdallandschap, waar flora en fauna floreren.

Aangezien de deadline nogal krap was, mijn contactpersoon van het Drents Landschap een zeer drukke agenda had met veel vergaderingen en ik alleen die dag kon, werd het spannend of het zou lukken. Op de dag zelf hadden we nog steeds geen contact gehad vanwege vergaderingen en werd het allemaal wel heel erg spannend. Ik had geen idee waar ik precies moest zijn in Drenthe. Ik besloot om maar vast te gaan rijden en vroeg aan Madelon of zij de contactpersoon kon bereiken terwijl ik naar Drenthe reed. In de stromende regen met grauwe luchten, reed ik weg van huis. Een slechter begin kon ik niet treffen. Als fotograaf heb je het weer niet in de hand en dus baalde ik enorm en reed met samengeknepen billen tot aan Zwolle waarna de regen stopte en de bewolking begon te breken. Ik kreeg een beetje hoop. Bij Staphorst zag ik zelfs een beetje blauw tevoorschijn komen en bij Meppel zonnestralen. Ik zat te lachen in de auto. De route werd alsmaar mooier en aangekomen bij Spijkerboor was ik aan het zingen. Een waanzinnige mooie lucht hingen boven het landschap en plotseling ging de telefoon en de toezichthouder melde zich. Alles stroomde samen op een perfecte timing.

We zijn het schitterende natuurgebied ingewandeld en zochten een goede locatie waarbij we duidelijk konden laten zien dat de Hunze weer prachtig door het dal kronkelt. Ik kwam er al snel achter dat je vanuit ooghoogte dit kronkelen nooit duidelijk kan laten zien. Vanuit de auto pakte in mijn hoogtemast (dat is een telescoopmast gemaakt van carbon die ik tot 8 meter hoogte kan uitschuiven) en met een polarisatie filter kon ik de fraaie wolkenlucht accentueren. Op het scherm zag ik dat het een prima foto was geworden en mijn dag kon niet meer stuk. De redactie van ‘Panda’ was zéér te spreken over het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>