Ledenarchief: Cas van den Berg

Ontwerp slimme fietsmandklem

Around_P1_grootCoopkracht heeft het productontwerp ontwikkeld voor een nieuwe fietsmandklem, het “Around fix systeem”.

De opdrachtgever Mijnen Pieper was op zoek naar een eenvoudig en snel te bevestigen systeem dat goedkoop en in grote series geproduceerd kan worden.

 

 

around_u1Het bijzondere aan de fietsmandklem is dat deze geschikt is voor alle bagagedragers, van klein tot groot en ook dragers van elektrische fietsen, waar vaak een accu in is verwerkt.

De montage van de klem is zeer gebruiksvriendelijk, met een slim kliksysteem wordt de mand vastgezet op de bagagedrager.

 

 

 

around_u3De industrieel ontwerpers Cas van den Berg en Peter Mol hebben de klem in een stapsgewijs project ontwikkeld.

Tijdens brainstormsessies hebben wij verschillende concepten bedacht. Vervolgens zijn functie-modellen gemaakt die zijn gepresenteerd en gedemonstreerd aan de opdrachtgever. Op basis van zijn kennis van de markt is de conceptkeuze gemaakt.

Voor de uitwerking van het concept zijn CAD modellen gemaakt waarna een 3D-print van het klemsysteem is gemaakt.

 

around_u4Na de testfase is het ontwerp definitief gemaakt en is de productie in gang gezet. Dit gebeurd middels spuitgieten in Taiwan.

 

 

 

 

 

 

around_u5Resultaat

Het klemsysteem voor fietsmanden is succesvol op de markt geïntroduceerd en wordt goed verkocht, met name op de Duitse markt. De reacties zijn enthousiast.

 

 

Around_P2

Heat Flow Calorimeter TNO

Heat Flow Calorimeter TNO

Heat Flow Calorimeter TNO

Naast een onderscheidende vorm was het belangrijk om het meetinstrument goed te kunnen assembleren, te onderhouden en te gebruiken.

Met deze vorm is dat geheel gerealiseerd.

De behuizing is gemaakt uit plaatstaal, ronden vormen en met veel laswerk. Dit is niet goedkoop echter staat wel in verhouding met het meetinstrument.

Actief & Beleven

Ik heb af en toe van die momenten dat je eens terugblikt op wat je allemaal hebt gedaan. Daar word ik altijd blij van want ik ben daardoor vaak verrast over de hoeveel activiteiten en belevenissen. En dat geeft me weer energie om iets nieuws te gaan doen. Want van nieuwe dingen komen nieuwe belevenissen en natuurlijk zijn die niet altijd positief, maar wel altijd leerzaam! Wat ik leuk vind, wat ik veel gedaan heb, mijn ervaringen, is op te splitsen in creëren en organiseren. Vanaf januari 2014 ben ik bestuurslid geworden van het Industrial Design Centre en ga ik me bezig houden met Promotie, Leden en Events. Het 10 jarige IDC heeft een op frisbeurt nodig een flinke verbouwing. In deze functie ga ik mijn ervaringen combineren, dat is leuk!IDC logo (med_res)

  • Het IDC is een collectief van creators, dat zijn ontwerpers, maakbedrijven, merkbedrijven, studenten, opleidingen, adviseurs. Allemaal op hun manier bezig met productontwikkeling.
  • Het IDC wil al deze mensen verbinden, zodat ze kunnen samenwerken of elkaar kunnen stimuleren.
  • Het IDC wil daarmee bereiken dat deze creators een voorsprong realiseren in de markt en daarmee goede business behalen.

Deze 3 identiteitsvragen: wat zijn we, wat doen we en waarom doen we dit, hebben we onlangs in een brainstormavond bij Coopkracht met meedenkende IDC leden beantwoord. Dat wordt het nieuwe IDC, samen met de leden bepalen wat we gaan doen! Een volgende brainstorm staat al in de agenda, dan gaan we onze identiteit praktisch vertalen naar een nieuwe website en een event. Wees actief & beleef!

Ontwerp Kinderrolstoel

xperienz productfoto 1Voor de rolstoelfabrikant Veldink heeft Cas van den Berg samen met een zelfstandig professioneel designer een Kinderrolstoel ontwikkelt. “We kregen de vrijheid om een geheel nieuw concept te ontwerpen, maar wel aan de hand van een programma van eisen die we samen met de fabrikant hebben opgezet.”

Deze kinderrolstoel, de Xperienz is in alle richtingen verstelbaar en zodanig modular opgezet dat het mee kan groeien met het kind.