Ledenarchief: Tjitske Ypma

HooiHooi

Schermafbeelding 2014-09-30 om 12.29.03Tjitske Ypma mocht meehelpen bij het opbouwen van de website hooihooi.nl en het maken van een businessplan. Hooihooi is een website over boerderijen voor kinderen, opgezet door FarmCamps. Ik maakte teksten, filmpjes en foto’s en mocht overal de boer op.

Het meest opvallend? Hoe een stadse marketingdame van FarmCamps de gevoelige snaar weet te raken van zowel kinderen als boeren, en hen succesvol samenbrengt.

 

Masterclasses energietransitie voor nieuwe wethouders

foto masterclassesVoor het Klimaatverbond organiseert Tjitske Ypma samen met collega’s Carolien van Merksteijn, Eva Oosterwegel en anderen masterclasses energietransitie voor nieuwe wethouders. Hiervoor zochten ze partners/financiers, maakte Tjitske een reader en regelde sprekers. De provincies Gelderland, Noord-Holland en Drenthe zijn aan de beurt geweest, anderen volgen hopelijk binnenkort.

Opdrachtgever Carla Onderdelinden provincie Gelderland:

“Tjitske heeft voor Klimaatverbond en Provincie Gelderland masterclasses Energietransitie georganiseerd voor de nieuwe wethouders. Ze heeft in goed overleg een viertal aantrekkelijk regionale programma’s samengesteld, met veel maatwerk toegespitst op de regio’s en de bijeenkomsten op een rustige en prettige manier in goede banen geleid waarbij ze veel aandacht had voor de deelnemers.”

www.masterclassenergietransitie.nl

Specialist of multitasker

Koraalrif

Een biotoop voor diversiteit

Als zmt-er (zelfstandige met talenten, klinkt veel beter dan zelfstandige zonder iets (personeel)) kan het wel eens lastig zijn die talenten ook te gebruiken in het werk. Als ondernemer gebruik je wel al veel meer talenten dan als loonslaaf, want je moet behalve uitvoeren ook netwerken, acquireren, offreren, aan relatiebeheer doen en factureren. Daar kom je al veel meer kanten van jezelf tegen dan in de uitvoering alleen.

Wat echter nog wel een probleem van deze tijd is, is dat mensen je alleen inhuren als specialist. Dus is het moeilijk van het ingezette pad af te wijken. Klaas van Egmond, wetenschapper en duurzaamheidsspecialist, typeert specialisme als hét probleem van deze tijd, ook in de wetenschap. Door specialisme ontwikkelen mensen oogkleppen, en zien ze het geheel niet meer. Dus de grotere verbanden, die samen een triest beeld laten zien: verontreinigd oppervlaktewater, lege zeeën, verarmde gronden, een verlies aan biodiversiteit. Dit neem je niet waar als je slechts één diersoort bestudeert of één gebied.

 

Als ondernemer wil je ook graag je blik ruim houden. Dus je wilt niet alleen uitvoeren, ook verkopen. Je wilt niet alleen luisteren, maar ook spreken. En je onderneemt niet alleen, je hebt ook oog voor de wereld om je heen.
Om ook in andere rollen erkend te worden, moet je wel eerst een heleboel stempels wegwassen. Want eenmaal een journalist, altijd een journalist nietwaar? Dat klopt dan ook wel weer, alleen kan de journalist ook nog tekstschrijver, moeder, ondernemer, presentator en organisator zijn. En kan de webbouwer ook nog boekhouden en de fotograaf coachen, om maar wat te noemen. Mensen zijn meerdimensionaal.

Het leuke van Coopkracht is dan wel, dat we samen ook op professioneel gebied een heel terrein bestrijken, en zo ook kijkjes in andere keukens krijgen. Eerst om te proeven, dan om te leren en wie weet, misschien ooit wel eens om zelf te proberen. In het nieuwe jaar gaan we samen weer allerlei zaken oppakken, waarover in januari meer!