Ontwerp slimme klem voor fietsmanden

Industrieel ontwerp / ˚

De opdracht:
Ontwikkel een algemeen inzetbaar en goedkoop klemsysteem voor onze fietsmanden, waarmee de mand op elke willekeurige bagagedrager kan worden vastgezet. Van kleine smalle bagagedragers tot bredere robuuste dragers met bijvoorbeeld een accu eronder.

Het resultaat:
In een stapsgewijs project hebben Cas en Peter diverse voorstellen bedacht en ruwe testmodellen gemaakt. Samen met de opdrachtgever hebben we de meest kansrijke concepten gekozen.
We hebben een klem voor permanente bevestiging en een klem voor een afneembare fietsmand ontwikkeld.

De montage is zeer gebruiksvriendelijk. Door een kliksysteem zet de kunststof klem zichzelf vast. Als de fietsmand op de juiste positie op de bagagedrager zit, wordt deze met enkele bouten vastgezet en zet de klem zich muurvast in de klikverbinding.

We hebben het ontwerp compleet uitgewerkt en in 3D CAD gedetailleerd. Met diverse 3D geprinte modellen hebben we het ontwerp functioneel getest. Door de prototypes hebben we het ontwerp goed kunnen doorontwikkelen, waarna we de 3D CAD productiefiles hebben opgeleverd. Daarmee is de spuitgietproductie van het klemsysteem opgestart in China, wat momenteel goed verloopt.

Het klemsysteem voor fietsmanden wordt goed verkocht, met name op de Duitse markt. De reacties zijn enthousiast.